Anit es va realitzar la tercera intervenció programada en relació a la migració de centre de dades. En aquesta tercera etapa, es van moure els serveis indicats cap al segon servidor físic que ja ha estat traslladat al nou centres de dades. El procés va durar aproximadament unes tres hores i mitja, durant les quals els serveis afectats van estar aturats progressivament. Acabada la intervenció els serveis van quedar de nou operatius.

Un dels serveis traslladats anit va ser el servei de DNS, que no només es va col·locar a la seva nova ubicació si no que va canviar d’adreça IP. El servei de DNS és un servei molt important i delicat perquè tots els altres serveis en depenen en certa mesura. Un canvi en el servei de DNS ha de propagar-se per tota Internet i això pot durar varies hores. Per això el canvi del DNS es va fer a la nit, per aprofitar les hores nocturnes per propagar-se i es van prendre mesures prèviament per facilitar aquest canvi. Malgrat tot aquest matí no s’havia propagat del tot el canvi i alguns de vosaltres heu experimentat problemes d’accés a les vostres webs degut a això. Durant el mati hem fet diverses tasques per agilitzar més la propagació i durant el matí els problemes d’accés a les webs s’han anat solucionant.

Aprofitem per comentar-vos que alguns de vosaltres ens heu comentat que esteu experimentant retards en l’entrega d’alguns mails que envieu i que rebeu rebots amb el titol “Delayed Mail (still being retried)” provinents de “mail.protection.outlook.com”. L’error que reporten els missatges apareix pel sistema anti-spam de Outlook quan detecta un canvi significatiu d’IP al servidor de correu que envia. El canvi de centre de dades comporta el canvi de les IPs dels nostres servidors que ara corresponen a les del nou centre. Outlook ha detectat aquest canvi i per això aplica la seva política de retardar els correus electrònics. Vam prendre una sèrie de mesures les setmanes prèvies al canvi, tot comunicant les dues ip, l’antiga i la nova, precisament per evitar que els sistemes anti-spam ho consideressin “sospitós” però a Outlook i Yahoo especialment, els ha semblat sospitós igualment. Segons indiquen el problema es resoldrà per si sol en uns dies, quan el sistema antispam haurà creat un historial per a la nova IP.

Aquest matí s’ha fet el darrer trasllat dels servidors físics al nou centre de dades, des d’avui tota la infraestructura de servidors està ja col·locada al nou centre de dades. Queda ja només una ultima etapa per finalitzar tot el procés de migració de centre de dades, que serà la reubicació del servei de Nextcloud i d’un dels servidors webs des de la seva ubicació temporal actual cap a la seva ubicació habitual. Farem aquesta ultima etapa el més ràpidament possible, tant bon punt acabem de polir els serrells de la intervenció d’anit. Us ho comunicarem el més aviat possible.

Podeu notar durant aquests dies, mentre duri el procés de migració, que alguns serveis poden anar una mica més lent del que és habitual. Si detecteu algun altre problema, poseu-vos en contacte amb nosaltres a suport @ pangea.org.

Gràcies per la vostra comprensió i col·laboració,

Salutacions
L’Equip de Pangea