A Pangea, molts socis tenim una web, muntada amb el gestor de continguts WordPress que ofereix Pangea, per publicar continguts i novetats. Podem aprofitar aquest esforç per automatitzar la publicació d’aquests continguts nous o actualitzats a diverses xarxes socials, tant tancades com federades (web social).

Les xarxes socials

A diferència d’internet, la web o el correu, a les xarxes socials actuals cal triar en quina xarxa social estar i parlar. El valor d’una xarxa social depèn de quants usuaris hi ha i qui hi és, ja que això determina l’audiència de les nostres publicacions. No obstant això, cada plataforma està aïllada de les altres, tot i que esperem que això vagi millorant. Moltes ofereixen un servei privat i tancat: en algunes es paga i en d’altres no, el contingut es prioritza i distribueix segons un algoritme privat, cal accedir-hi amb les seves aplicacions i el servei està tancat als seguidors d’altres xarxes.

També cal destacar que hi ha una xarxa social oberta, que segueixen el model del correu i la web, amb diversitat de servidors i un acord d’interoperabilitat seguint estàndards públics i codi lliure. És la web social o Fedivers. L’article presència a la web social explica com transformar les nostres webs perquè siguin webs socials.

Com publicar des de les nostres webs a les xarxes socials?

Quines xarxes socials?

El programari que hem explorat i oferim cobreix tant les xarxes privatives (gairebé totes ho permeten) com les federades, basades en protocols estàndard web com ActivityPub.

Com automatitzar la publicació?

Si tens la teva web al nostre servei WordPress, pots activar alguns complements (plugins) per fer-ho. Si el teu blog utilitza el servei genèric, ja els tens preinstal·lats. Si administres la teva pròpia instància de WordPress, els hauràs d’instal·lar primer. En tots els casos, volem que cada vegada que es publiqui o modifiqui un article (post) o pàgina de la nostra web, també es pugui publicar i seguir en cada xarxa social:

  • Jetpack, per publicar a xarxes socials privades. Podem triar les xarxes on volem publicar les nostres novetats. Aquest mòdul permet publicar a les xarxes: Facebook, Instagram, LinkedIn, Mastodon, Tumblr, Threads, Bluesky i Nextdoor. Per exemple, estem experimentant la publicació de novetats de Pangea a la xarxa social Bluesky @pangea-org.bsky.social, bastant similar a l’antic Twitter.
  • Telegram, per publicar en aquesta xarxa i plataforma de missatgeria. Per exemple, Pangea publica al canal de Telegram @butlletiPangea. Per fer-ho, s’ha creat un robot que és subscriptor d’aquest canal i utilitza aquest complement per publicar-hi novetats.

Efectivament, no tenim ni oferim cap manera de publicar a aquesta xarxa social amb nom d’una lletra, cada cop més tancada i distorsionada. Cada vegada més una “granja de persones”, amb un granger que maltracta i sacrifica cada cop més els seus pollets.

Com configurar-ho?

A la configuració del tauler de control de WordPress, s’ha d’activar el complement corresponent (plugin) i configurar-lo. Convé revisar els ajustos, tot i que la majoria de valors són força correctes d’entrada.

  • Jetpack:
    1. Activar el plugin Jetpack (preinstal·lat al WP comunitari de Pangea).
    2. Connectar Jetpack amb un compte a WordPress.com (imprescindible perquè s’activin totes les seves funcions).
    3. Anar a l’opció de configuració (settings) de Jetpack. Un cop dins, a la dreta, triar la pestanya Compartir (Sharing).
    4. En aquesta secció, activar el botó social de compartir i configurar els comptes (usuari i contrasenya) de les xarxes socials que es vulguin utilitzar per publicar. Per exemple, a Laweb de Pangea tenim així presència a Bluesky.
  • Telegram:
    1. Activar el plugin WP Telegram (preinstal·lat al WP comunitari de Pangea).
    2. Seguir les instruccions del complement. En l’exemple de Pangea: crear un bot, @lawebpangeaorg_bot per la web de Pangea, apuntar-lo on volem publicar, el canal @butlletiPangea on publiquem els butlletins, triar la regla de publicació (publica pàgines o entrades i si s’envien quan es publiquen o es modifiquen) i opcions de format de publicació: estructura del text, nombre màxim de caràcters, incloure imatge, incloure enllaç a la pàgina completa, generar hashtags amb les categories, incloure un botó de publicació a la pàgina d’edició d’articles, etc.

A partir d’aquell moment, les nostres publicacions també es podran publicar a les xarxes socials seleccionades. En editar un nou article, veuràs la icona de Jetpack i podràs seleccionar en quins comptes de xarxes es publica, i fins i tot podràs canviar detalls de la publicació a cadascuna. (Si no et surt la icona de Jetpack per triar les xarxes, vol dir que no estàs utilitzant l’editor modern d’articles). És convenient verificar-ne el funcionament i com es mostren a les xarxes, amb una prova d’un avís breu però amb sentit, ja que hauria d’arribar a la nostra audiència. Si sou socis i teniu algun problema, ens podeu contactar, per això hi som.

Com es veu després?

A Pangea, informem a la nostra web i ens podeu seguir a la nostra web social principal @pangea_org@laweb.pangea.org del Fedivers i al canal @butlletiPangea de Telegram o, com a experiment, a Bluesky. D’aquesta manera, la nostra web és la font d’informació per a totes les audiències (visitants, cercadors i també diverses xarxes socials). A cada xarxa on publiquem novetats, també podem interactuar amb els seus seguidors o participants. Podem fer que les notícies a la nostra web aparegin també per exemple a Bluesky o Telegram.

Deixa un comentari