El canvi d’un paradigma neoliberal a un de més respectuós amb la Vida no es pot donar sense incloure un canvi en el nostre ús de les tecnologies, cada cop més presents i de les que cada cop en som més depenents.
Les tecnologies lliures poden suposar una alternativa important, no només pel fet que alliberen el codi font, sinó perquè es generen en entorns on el valor humà està per sobre del valor econòmic, on les relacions humanes parteixen del respecte i el suport mutu, on les condicions laborals procuren ser dignes i igualitàries, on es concilia la vida personal i les tasques reproductives no són infravalorades, entre d’altres factors (efectivament, tenim molta feina a fer encara en aquest sentit, però l’ecosistema lliure propicia aquests factors de manera molt més clara i fàcil que no pas un d’empresarial piramidal).
Com anem de bòlit i el sistema ens aboca a cercar les comoditats (què a prop de l’alienació!) és fonamental la didàctica i la facilitació de serveis basats en programari i maquinari lliure, i en aquest sentit la publicació de materials escrits i gràfics ha estat una especialitat de Pangea. Hem de dir que molt poca gent es dedica a redactar de zero documentació pràctica, i molt menys sota Creative commons, així que n’estem ben orgulloses: Pangea és una entitat referent en el que respecta a la divulgació i facilitació de l’ús de tecnologies lliures, que ofereix des dels seus servidors Km 0 a Barcelona.
Des de fa un parell d’anys Pangea està recuperant l’elaboració de guies pràctiques i didàctiques, havent-ne publicat ja 9 de noves i renovant les ja disponibles anteriorment a l’apartat d’usuari(e)s del nostre web, adaptant-les a formats més usables i actualitzant continguts. Tota una col·lecció de recursos pràctics per no perdre’s en el no-tan-còmode-com-google món de les tecnologies lliures.
Enguany publiquem les següents guies:
- Correu ¿segur? : com enviar correus sense risc de que el seu contingut i les nostres dades acabin en mans indesitjables, mitjançant l’encriptació i la signatura.
- Dominis: què són? Com escollir el nostre? Quina extensió de domini és la més adequada per al nostre web?
- Selecció ètica del nostre proveïdor d’accés a internet: quins factors hem de tenir en compte i quins criteris ètics aplicar per escollir el proveïdor que més s’adapta a les nostres necessitats.
- Selecció de dispositius digitals: què són les 7R, com escollir quin maquinari adquirim i on, i com fer un ús més sostenible dels nostres dispositius tecnològics,
- … i ampliem la ja existent guia del servei de núvol Nextcloud amb noves aplicacions com el calendari o les tasques.
A més, dins les guies podeu trobar fitxes terminològiques per ampliar informació, de color taronja a la dreta, on expliquem de manera senzilla què és un algoritme, què és una direcció IP, què és el programari lliure, la ICANN, el DNS…
Anar a poc a poc afegint granets de coherència en el teu dia a dia fent ús del programari lliure només et pot fer bé, no creus? Per què no comences per una d’aquestes guies?
Posa’t al dia amb les guies Pangea!