A Pangea, molts socis tenim una web, muntada amb el gestor de continguts WordPress que ofereix Pangea, per publicar continguts i novetats. Resulta que aquestes webs poden convertir-se en webs socials i també anunciar aquest contingut a la web social o fedivers.
La web social
El propòsit de les xarxes socials és establir i mantenir contacte, relacions socials, entre persones amb interessos similars per compartir informació (contingut). A més de dirigir-nos a algú, podem dirigir-nos a temes (hashtags) o a qui li pugui interessar (subscriptors). Igual que per la web o el correu, busquem la comoditat de poder contactar i seguir actualitzacions de qualsevol servidor, font o contingut.
La web social segueix el model del correu i la web, descentralitzat, amb diversitat de servidors i un acord d’interoperabilitat seguint estàndards públics i codi lliure (una web oberta). El valor d’una xarxa social està en quants i qui hi són, ja que això determina l’audiència de les nostres publicacions. Aquí podem arribar a qualsevol, és el concepte del fedivers (univers federat): no hi ha barreres imposades per una empresa que ofereix una plataforma controlada però limitada als seus subscriptors i les seves regles i formats.
La forma tradicional de trobar contingut nou a la web és mitjançant avisos que enviem per correu electrònic amb un butlletí, o perquè els cercadors visiten i indexen la nostra web periòdicament per oferir-la en els resultats de les cerques. La web social permet aprofitar un protocol estàndard de la Web (ActivityPub), per notificar a qui li interessin les novetats i temes del contingut d’una web, sense importar quina aplicació social utilitza per mirar novetats.
Qualsevol web que segueixi estàndards com HTTP, HTML, CSS, es pot visitar amb qualsevol navegador web. Igualment, qualsevol contingut en qualsevol servidor web que s’actualitzi pot formar part de la web social.
Podem seguir la web social amb qualsevol aplicació social que segueixi l’estàndard ActivityPub, com és Mastodon o un servei web equivalent. Tanmateix, els navegadors web no inclouen suport específic per a web social i els seus protocols. Si veiem al nostre navegador web una direcció social, com aquí @pangea_org@laweb.pangea.org la hem de copiar i enganxar en una aplicació o servei web específic per a xarxes socials.
Per tant, per tal que la nostra web sigui social, cal afegir a la nostra web la capacitat de notificar canvis amb el protocol Web ActivityPub a altres servidors de la web social, federats entre si a través d’aquests protocols socials estàndard.
Com publicar des de les nostres webs a la Web social?
El complement (plugin) d’ActivityPub per a WordPress amplia la nostra web perquè formi part de la web social, del fedivers.
Si el teu blog utilitza el servei genèric de WordPress ja ho tens preinstal·lat. Si administris la teva pròpia instància de WordPress ho hauràs d’instal·lar primer.
Si volem que cada cop que es publiqui o modifiqui un article (post) o pàgina de la nostra web, també aparegui a la web social. És a dir, que es notifiqui la novetat i es pugui seguir a la web social:
Cal activar el complement ActivityPub. Per exemple, les novetats de Pangea es poden seguir a @pangea_org@laweb.pangea.org o les d’eReuse a @ereuse_org.
En resum, a Pangea publiquem i ens pots seguir a la nostra web social principal de @pangea_org@laweb.pangea.org.
A més, tenim una altra adreça, que funciona com a experiment de bústia per a suport i contacte a la web social, però no com a font de notícies a seguir. Si no hi ha notícies és que tot va bé :-). Aquí ens pots enviar missatges privats o directes: @pangea_org.
Com configurar-ho?
Als ajustos del panell de control del teu WordPress has de activar el complement (plug-in) ActivityPub i configurar-lo. Convé revisar els ajustos, tot i que la majoria de valors són força correctes d’entrada.
En Ajustos de perfils: es pot triar un sol perfil per a totes les publicacions o un diferenciat per a cada autor. També es pot configurar l’estructura del contingut, el nombre màxim d’imatges a incloure, què publicar, si utilitzar hashtags, si rebre notificacions per correu. També podem canviar l’Id del perfil. A Pangea usem pangea_org, afegir una descripció, i no oblidar apretar el botó de Desa canvis.
A partir d’aquest moment la nostra web és social: les nostres publicacions seran visibles a la web social i es podran seguir. És convenient verificar el funcionament i com apareix a les xarxes, amb una prova d’un avís breu però amb sentit ja que hauria d’arribar a la nostra audiència. Si teniu algun problema podeu contactar amb el suport de Pangea a socis, millor per correu, per això estem.
Com es veu després?
A Pangea, informem a la nostra web i ens pots seguir a @pangea_org@laweb.pangea.org del fedivers.
Per exemple, la notícia en què ens anem al Fedivers, es veu així a Mastodon: