En desenvolupar el nostre projecte Una internet eco-amigable ens hem trobat amb l’evidència de que no només des del vessant del disseny i desenvolupament web podem canviar les nostres pràctiques per afegir-hi un criteri ecològic. També, o sobre tot, cal parar atenció als nostres hàbits com a usuàries d’internet: quant temps passem consultant les xarxes? Quant fa que no netegem la safata d’entrada de la nostra bústia de correu electrònic? Sabem si el nostre proveïdor aplica criteris de sostenibilitat ambiental?

La xarxa internet és tan accessible i extensa que sembla que, enmig de l’abundància, cada consulta és innòcua, però no ho és: tot el que fem a la xarxa comporta un impacte al planeta. Despesa d’energia, consum de dades i consum de materials fòssils per a la fabricació de ginys i altres infrastructures són els principals causants de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i de l’impacte ambiental en el que respecta a l’ús d’internet. Com més temps passem a internet, més dades consumim (i més si naveguem sense criteri), més sobrecarreguem els servidors, més despesa d’energia generem de manera directa o indirecta, més promovem la demanda i hiperconsum d’aparells que tenen un cost ambiental brutal (en materials fòssils, en conflictes socials associats a l’extracció d’aquests, en despesa energètica i contaminació generada durant la manufactura, en residus…). No és broma.

Per què no comencem amb petits gestos? Al llarg de la guia trobareu uns quants consells i eines que estaria bé anar extenent com a pràctiques habituals, però per fer-vos un resum us deixem la nostra “Auca de la internet eco-amigable” per a tothom qui navegui la xarxa i estimi el planeta.

Llegeix l'auca "Una internet eco-amigable"

Deixa un comentari