Versió catalana de la mascota de Mastodon

Les entitats que treballem per a i des de la tecnologia lliure ens trobem amb, sovint, frustrants debats interns al voltant de com comunicar al gran públic la nostra activitat i tenir presència a les xarxes sense perdre coherència. Les xarxes mainstream són les que ens poden oferir major visibilitat quan l‘objectiu del pla de comunicació és arribar a un públic més ampli que la comunitat ja sensibilitzada i propera.

El problema és que les xarxes socials majoritàriament utilitzades per milions de persones són també les que més manipulen la nostra privacitat i les nostres dades, les que menys col·lectivitzen i obren el seu codi per al benefici comú, i les que més representen el neoliberalisme predador i colonialista des de les seves juntes d‘accionistes, paradisos fiscals i siliconvalleys orwellians.

A Pangea.org venim convivint amb aquesta dicotomia però, des de fa un temps, hem decidit que, tot i no poder desprendre‘ns definitivament (de moment!!!) dels beneficis que Twitter o Facebook ens ofereixen, volem donar suport i formar part de xarxes federades alternatives i comunitàries per anar ampliant el seu espai d‘incidència. No podem fer el cap baix i senzillament acceptar que “és el que hi ha”, en el que a xarxes i difusió es refereix. Hem de seguir creient fermament en construir des de baix, de manera distribuïda i sense defallir, alternatives reals i útils que mantinguin certs valors en les seves pràctiques. I hem de donar el màxim suport possible a tots aquells projectes que s‘aventurin a explorar i construir noves eines. Això és també Mercat social.

Per això avui us volem presentar el nostre compte (clic aquí) de Mastodont.cat, la “instància” o servidor català de la xarxa Mastodon.

Mastodon és una xarxa social lliure i descentralitzada de microblogging, similar a Twitter, però que es diferencia d‘aquesta per constituir-se com a projecte comunitari, completament independent de grans multinacionals, i federació descentralitzada de servidors (o instàncies) executant programari de codi obert sota llicència Affero General Public License.

A la xarxa d‘instàncies federades se l‘anomena Fedivers (joc de paraules entre Federació i Univers), que en realitat engloba totes les xarxes socials federades interoperables de codi lliure/obert presents a innombrables servidors arreu del món com Mastodon, GNU Social o Diaspora, per mencionar només alguna de les que tenen més renom.

Us convidem a participar-hi, a seguir-nos i a sumar suport entre totes a projectes oberts i independents i a les seves comunitats de desenvolupadors!!

Deixa un comentari