Estem contentes d’anunciar-vos la publicació de la nostra guia Una internet eco-amigable, una eina enfocada en les organitzacions i persones de l’economia social i solidària, com també en els equips i persones dissenyadores i desenvolupadores web.
L’objectiu d’aquesta guia és promoure la consciència i els bons hàbits ecològics al voltant del nostre ús d’internet, sigui com a usuàries “de base” o sigui com a persones amb coneixements avançats i amb situació professional relacionada amb el disseny de productes i serveis basats en internet.
Parteix de la preocupació per una creixent crisi climàtica en un punt de no-retorn i en un moment d’agreujament degut a la hiperdigitalització a què ens ha abocat l’altra crisi, la del COVID: no podem obviar que un increment de consum tan patent a nivell mundial com el de les tecnologies i la internet no pot donar-se sense provocar un desequilibri. El primer que hem de qüestionar és, per tant, la nostra necessitat actual d’estar hiperconnectades i digitalitzades en tot moment.
La guia ha estat muntada sobre un web estàtic, en coherència amb el que la pròpia guia recomana, donat que així reduïm el tràfic i les peticions a la base de dades que un lloc web dinàmic generaria, evitant sobrecàrregues i despesa extra d’energia, reduïm també el volum del web (a menys volum, menys demanda de maquinari, de manera que indirectament estem frenant l’hiperconsumisme tecnològic en que estem immerses), permetem l’emmagatzematge en la memòria cau (caché) del servidor, reduïm el risc de complicacions innecessàries i errors en el codi i amb tot això facilitem el bon funcionament del servidor allargant-li la vida útil i per tant evitant residus abans de temps… i a més generem un web moooolt més àgil!
Hi trobareu dades que confirmen la necessitat de posar-nos les pil·les (sobre la crisi climàtica, sobre l’ús d’internet, sobre els gasos d’efecte hivernacle…), però també un apartat amb un joc de diagnosi per saber si esteu tenint uns hàbits prou ecològics en la vostra activitat a internet, així com també consells molt pràctics per començar a pensar en el planeta quan naveguem a internet i també quan pensem en el web que volem per a la nostra entitat o quan el dissenyem i desenvolupem.
Hem redactat aquesta guia, entre 2020 i 2021, l’actual equip de Pangea.org, en concret i per ordre alfabètic: Daniel Armengod, Leandro Navarro, Lorena Merino, Mercè M. Tarrés, mirto i Paco Cascón.
Gràcies per fer-ne ús!