Imatge: fotograma d’un dels capítols de la temporada 5 de la sèrie «Black mirror»
[ Accedeix a l’índex d’articles hiperenllaçats ]
Us presentem un projecte que hem engegat el desembre passat anomenat Xarxeta de continguts, que aplega, de moment, a 5 entitats + Pangea, en un esforç col·lectiu per elaborar continguts de reflexió al voltant de tres eixos temàtics: tecnologia + economia social + feminismes.
Aquestes entitats i projectes són, per ordre alfabètic: Coopdevs, xarxa eXO/guifi.net, femProcomuns, Pam a pam/XES, Pangea.org i Zorras Binarias.
L’encàrrec inicial que vam fer a aquesta Xarxeta partia de la següent afirmació: la inclusió de perspectiva feminista i l’ús de tecnologies lliures són dos dels tres criteris on les entitats de l’Economia Social i Solidària (ESS) tenen pitjor puntuació segons l’informe del Mercat Social català.
Vista aquesta dada, sembla que la nostra Xarxeta té molta feina a fer :-/
La campanya pretén sensibilitzar i oferir eines contra les amenaces que representa el tecnocapitalisme patriarcal en línia. Des d’una perspectiva feminista, certes pràctiques monopolístiques, extractivistes, maltractadores de drets fonamentals i acumuladores de poder que trobem en l’entorn digital són enteses com a reflex d’una cultura patriarcal, llunyana als ideals de llibertat, neutralitat, obertura, equitat i distribució de poder dels quals va néixer la xarxa d’internet. El tecnocapitalisme patriarcal utilitza mecanismes per sotmetre els drets i les llibertats de la gent, treure rèdit del nostre desconeixement i carregar-se així la nostra sobirania. Això, cada cop que agafem el mòbil o obrim l’ordinador. És responsabilitat de totes i cadascuna prendre’n consciència, informar i informar-nos i deixar de facilitar-li la vida al capitalisme patriarcal en el nostre dia a dia.
En el transcurs de tot plegat ens hem adonat de que està havent-hi, no únicament interès sinó accions concretes per part de diversos col·lectius per, d’una banda, cridar l’atenció sobre la imperiosa necessitat de canviar els nostres hàbits de consum de tecnologia, i d’una altra banda, per incloure mirades i pràctiques feministes en un entorn tecnològic on, tant si parlem de tecnologies obertes i ètiques com si no, el patriarcat segueix posant les condicions.
Iniciatives com les comissions de Procomuns i d’Economies Feministes de la XES, o la campanya «passa’t al FLOSS» de Colectic, o les campanyes «Take back the tech» i GenderIT de la xarxa APC estan reflexionant i removent les xarxes intentant donar espai i aplicació pràctica a la unió d’aquests tres eixos que actuen, almenys teòricament, sota principis tan confluents.
Així que ens sumem a aquests esforços amb l’esperança d’oferir eines que serveixin a tota persona lectora a prendre’n consciència primer per, després, passar a l’acció. I amb aquest objectiu, al llarg dels propers mesos anirem publicant una sèrie de 6 articles sota el títol «Too much patriarchal technocapitalism will kill you». També compartirem noves o renovades guies d’ús del programari lliure més habitual en el dia a dia de les entitats de l’economia social.
Tots 6 articles tenen un fil conductor ben clar, i és el seu enllaç amb algun dels anomenats «Principis feministes d’internet» promoguts des de l’Imagine a Feminist Internet meeting de la xarxa APC -de la que Pangea n’és sòcia-, que hem traduït al català aquí.
A continuació us anirem actualizant el llistat d’articles:
– Apropiem-nos de la tecnologia: per una tecnologia lliure i ètica (per Zorras Binarias)
– Els nostres patriarques (per femProcomuns)
– Cuidar-nos com a cooperativistes (per Coopdevs)
– Decàleg per al reaprenentatge de l’equitat social en xarxes comunitàries (per eXO.cat/guifi.net)
– La urgència de crear un mercat social tecnològic (per XES/Pam a pam)
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona i de la xarxa APC. També a la implicació de tota la gent que hi ha participat: Alba, avileva, David, Efraín, Mònica, Ondiz, Sergi, i l’equip Pangea.org.
Tots els articles es publiquen sota la Peer Production license, excepte allà on s’especifiqui una altra llicència.